top of page

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, Θεάτρου και Γραφής Σεναρίου

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου Θεάτρου και γραφής Σεναρίου με τους Χρήστο Καρακάση και Βασιλική Κάππα.

Ένα πλήρη κύκλο θεωρητικών μαθημάτων και εργαστηριακών εφαρμογών στα πεδία του Κινηματογράφου και του Θεάτρου, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τη Σκηνοθεσία, τη Γραφή, το Σενάριο και την Παγκόσμια Δραματουργία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Σπουδαστές του συγκεκριμένου σεμιναρίου με δασκάλους τον γνωστό σκηνοθέτη Χρήστο Καρακάση και την Συγγραφέα και Εικαστικό Βασιλική Κάππα. Η ένωση της τεχνικής με τη θεωρία αποτελεί μόνιμη πρόκλησή και οι σπουδαστές θα διδαχτούν παλαιές και νέες τεχνικές μέσα μέσα από την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Παραγωγής Οπτικοακουστικού Προϊόντος καθώς και την μελέτη ζητημάτων που σχετίζονται με το Σενάριο, τη Δραματουργία, τις Πηγές των Χαρακτήρων, τη Συν-συγγραφή Σεναρίου και το Ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα θα γνωρίσουν τη Σκηνοθεσία Θεάτρου, η οποία συμπυκνώνει την Εκμάθηση της Τεχνικής του Ηθοποιού, τη Συγκριτική Μελέτη μεθόδων προσέγγισης και ολοκλήρωσης ρόλου, καθώς και Τεχνικές Καθοδήγησης του ηθοποιού από τον Σκηνοθέτη, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έμφαση δίνεται και στην μελέτη της Παγκόσμιας Δραματουργίας, ώστε να μπορεί ο Σπουδαστής να ερμηνεύει τα κείμενα κλασικών αλλά και σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων, να κατανοεί και να χειρίζεται τα μέσα εκείνα με τα οποία η σύγχρονη τέχνη εξελίσσεται (νέες τεχνολογίες, νέες σκηνοθετικές προτάσεις), να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων παραστάσεων π.χ. σκηνοθεσία χωρίς κείμενο, χορό και άλλα είδη παραστατικών τεχνών.

Παράλληλα ο επίδοξος συγγραφέας ή σεναριογράφος, αδιάφορο από ποιόν χώρο προέρχεται, θα μπορέσει στο μάθημα της Δημιουργικής Γραφής να έρθει σε επαφή με ένα τεράστιο εύρος πληροφοριών που αφορούν αυτήν καθ-αυτήν την πράξη της γραφής. Αφηγηματικοί τρόποι και θεωρίες αφήγησης, γνωριμία με μεγάλους, αλλά και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, συγγραφείς, κατανόηση των λογοτεχνικών ειδών, αναδρομή στην ιστορία της λογοτεχνίας και μια ατέλειωτη ποικιλία ασκήσεων και εφαρμογών είναι μερικά μόνο από αυτά που θα διδαχτεί ο σπουδαστής της δημιουργικής γραφής, έχοντας την ευκαιρία αφενός να δοκιμαστεί στο αντικείμενο της γραφής, αφετέρου να εμπλουτίσει τους τρόπους που ήδη κατέχει.

http://iek-enosi.gr/images/banners/karakasis.bmp Χρήστος Ν. Καρακάσης. Παραγωγός – Σεναριογράφος -Σκηνοθέτης, Msc σκηνοθεσίας Msc training and development. Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου (Post graduate diploma in film and theatre direction). Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ. Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων Κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production. Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα. Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ. Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine.

http://iek-enosi.gr/images/banners/kappa.bmp Βασιλική Κάππα. Σκηνοθέτις – εικαστικός – συγγραφέας Msc Ψηφιακές μορφές τέχνης. Η Βασιλική Κάππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, με ειδίκευση στη γλωσσολογία, και ακόμα θέατρο, σκηνοθεσία κινηματογράφου και κλασική μουσική. Mελέτησε τη βιωματική φόρτιση της γλώσσας στην τελετουργία και προχώρησε σε διδακτορική διατριβή με θέμα τη σημειολογία του μυθιστορήματος. Είναι επιτυχημένη συγγραφέας, καταχωρημένη από τη λογοτεχνική κριτική στις πιο ανατρεπτικές πένες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο “Η δίαιτα της ύαινας´ από τις εκδόσεις Καστανιώτη ήταν στις επίσημες υποψηφιότητες για κρατικό βραβείο μυθιστορήματος κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Ταυτόχρονα έχει εργαστεί συστηματικά ως εικαστικός πειραματιζόμενη με μεγάλη γκάμα εργαλείων, που εκτείνονται από τη ζωγραφική ως τη σκηνοθεσία και το video art. Το εικαστικό της άνοιγμα της έδωσε την ευκαιρία για άμεση επαφή με το κοινό και για συνεχή πειραματισμό με την έννοια της καλλιτεχνικής ταυτότητας και τις εφαρμογές της στην επικοινωνία.

Σπουδές: • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, Τμήμα ΨΜΤ (Ψηφιακές Μορφές Τέχνης) ΑΣΚΤ Αθήνας, • Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υποψήφια Διδάκτωρ • Πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας, Ειδίκευση Γλωσσολογία, Φιλοσοφική Αθηνών • Δίπλωμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Σχολή Χατζίκου • Δίπλωμα Υποκριτικής, Σχολή Βεάκη, (αριστείο) • Δίπλωμα Κλασικού Τραγουδιού, Ιαμβικό Ωδείο, (Α βραβείο) • Δίπλωμα Έντεχνου Τραγουδιού, Ιαμβικό Ωδείο

http://iek-enosi.gr/images/banners/cinemala2.jpg http://iek-enosi.gr/images/banners/cinemalab.jpg http://iek-enosi.gr/images/banners/finishinstitute2.jpg

Komentarze


bottom of page