top of page

🏔️ 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 🏔️


Εκπαιδευτική Ένωση ΙΕΚ Συνοδός Βουνού

 

🏔️ 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 🏔️


Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού είναι "Η Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων". Αυτό το θέμα επιλέχθηκε για να εντάξει πλήρως τα βουνά στη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων 2021-2030, που συντονίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΕ και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η Δεκαετία αποτελεί μια ευκαιρία για τη συγκέντρωση πολιτικής υποστήριξης, επιστημονικής έρευνας και οικονομικών πόρων για τη σημαντική ενίσχυση της αποκατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης των ορεινών οικοσυστημάτων.


Τα βουνά καλύπτουν περίπου το 27% της επιφάνειας της γης και φιλοξενούν περίπου το μισό των κορυφαίων σημείων βιοποικιλότητας του κόσμου. Ως πηγές νερού του κόσμου, παρέχουν γλυκό νερό σε περίπου το μισό της ανθρωπότητας. Τα βουνά είναι το σπίτι μιας εξαιρετικής ποικιλίας φυτών και ζώων, καθώς και πολλών πολιτισμικά διαφορετικών κοινοτήτων με διάφορες γλώσσες και παραδόσεις. Από τη ρύθμιση του κλίματος και την παροχή υπηρεσιών νερού, μέχρι τη διατήρηση του εδάφους και την προστασία, τα βουνά είναι κλειδιά για τις ζωές και τις δραστηριότητές μας.


Το μάθημα της ειδικότητας ΙΕΚ Συνοδός Βουνού - "Προστασία Ορεινού Περιβάλλοντος" - στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων αναφορικά με την υποβάθμιση του ορεινού περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη των κατάλληλων στάσεων και συμπεριφορών για λιγότερο επιβαρυντικές δραστηριότητες. Μέσα από την ενότητα, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν για τις κυριότερες απειλές της ορεινής φύσης και της άγριας ζωής, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σταθμίζουν τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επίσης, εξοικειώνονται με τις μεθόδους σχεδιασμού προγραμμάτων με περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.


ΙΕΚ Συνοδός Βουνού:

 

Λογότυπο ΙΕΚ Εκπαιδευτική ¨Ενωση
ΙΕΚ Εκπαιδευτική ένωση

Υπατίας 6, 105 56 Αθήνα |


Το Ι.ΙΕΚ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ" είναι αναγνωρισμένο από Γ.Γ.Δ.Β.Μ. / Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,

Αρ. Αδείας ΙΕΚ 156127/Κ1/20-9-17, ΦΕΚ 3360/Β'/22-9-17

bottom of page