top of page

Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου - Ζωγραφικής
Κ.
Δ.Μ.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του μαθήματος του Ελεύθερου Σχεδίου, είναι η κατανόηση από τους σπουδαστές της έννοιας του χώρου, του σχήματος, της σύνθεσης. 

Όπως σε όλες τις μορφές της Τέχνης, έτσι και στις Εικαστικές Τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική), υπάρχουν επιβεβαιωμένες αρχές που αποτελούν θεμελιακούς νόμους. Τους νόμους αυτούς, πρέπει να διδαχτούν οι σπουδαστές, έτσι ώστε να μπορούν να εκφραστούν άνετα και φυσικά με τη γλώσσα των εικόνων.

Οι αρχές αυτές αποτελούν ένα είδος αλφαβητάριου που με τη διδασκαλία τους δημιουργούν άτομα καλλιεργημένα, ικανά να εκφράσουν με τάξη και συνοχή μια θέση προσωπική μέσα από τη γλώσσα των σχημάτων και των χρωμάτων, ή ακόμα να επικοινωνήσουν μέσω της εικόνας, μέσα από το έργο ενός καλλιτέχνη, με άλλους ανθρώπους.
Η διδασκαλία του Σχεδίου και της Ζωγραφικής έχει στόχο να ενεργοποιήσει στους σπουδαστές μέσω των προσλαμβανομένων γνώσεων και των πρακτικών ασκήσεων, την κατανόηση και το σεβασμό για την καλλιτεχνική δημιουργία, την αισθητική τους καλλιέργεια και την αγάπη για την τέχνη.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να διδαχτούν και να κατανοήσουν τα Δομικά και τα Μορφικά στοιχεία του Εικαστικού έργου.
1.    Δομικά είναι τα στοιχεία εκείνα που παραμένουν αθέατα, κρυμμένα πίσω από τη μορφή του τελειωμένου έργου και αποτελούν το στέρεο σκελετό πάνω στον οποίο χτίζεται η μορφή.
2.    Μορφικά ονομάζουμε τα στοιχεία που δίνουν την ορατή μορφή και την υλική υπόσταση στο εικαστικό έργο.

Για την κατανόηση σε βάθος της έννοιας του Μέτρου προσφέρεται το Σχέδιο εκ του Φυσικού. Για το λόγο αυτό οι σπουδαστές εξασκούνται στη σχεδίαση σταθερών θεμάτων, όπως οι νεκρές φύσεις ή τα γύψινα εκμαγεία προτομών,  αγαλμάτων, αναγλύφων κλπ.

Η αρχή της εξάσκησης  γίνεται με τη χρήση γεωμετρικών στερεών  όπως κύβος, σφαίρα, κώνος, πυραμίδα κλπ., για να εμπεδωθεί η έννοια του γεωμετρικού σχήματος που χαρακτηρίζει όλη τη φύση. 
Εν συνεχεία, εφόσον έχουν καταλάβει και καταφέρει να αποδώσουν τα παραπάνω οι σπουδαστές, προχωρούν στην σχεδίαση πιο πολύπλοκων μορφών όπως: βάζα, καρέκλες, μπουκάλια, μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής  χρήσης, άνθη κ.ο.κ.

Όταν οι σπουδαστές αποκτήσουν με τα παραπάνω τις σχετικές δεξιότητες απόδοσης των θεμάτων, τότε προχωρούν στην σχεδίαση του ανθρωπίνου προσώπου και σώματος από μοντέλο εκ του φυσικού.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη σχεδίαση είναι το μολύβι, το κάρβουνο και το μελάνι.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Η διδασκαλία του χρώματος αρχίζει από τη στιγμή που οι σπουδαστές έχουν κατανοήσει τις αρχές του σχεδίου, έχουν τις απαραίτητες ικανότητες  και μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του χρώματος στην Τέχνη.
Μεθοδολογία 
Χρωματικός Κύκλος
1.    Βασικά χρώματα
2.    Συμπληρωματικά ή δευτερεύοντα  χρώματα
3.    Θερμά και Ψυχρά χρώματα
4.    Τονικότητα
5.    Απόχρωση

Η διδασκαλία επικεντρώνεται στην κατανόηση των χρωματικών σχέσεων στη φύση και την τέχνη, στους συνδυασμούς  και τις σχέσεις των χρωμάτων μεταξύ τους και την εφαρμογή τους στο εικαστικό έργο.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Παράλληλα με τα εργαστηριακά μαθήματα, για την καλύτερη κατανόση του εικαστικού έργου, γίνονται και μαθήματα Ιστορίας Τέχνης με προβολές έργων που σκοπό έχει την αισθητική καλλιέργεια και τη σύνδεση του παραγόμενου εικαστικού έργου των σπουδαστών με την αληθινή έννοια της τέχνης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

Ο απόφοιτος παίρνει πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Το κρατικό δίπλωμα που προσφέρει ο εκπαιδευτικός όμιλος «Εκπαιδευτική Ένωση» είναι το κλειδί που εξασφαλίζει την είσοδο των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανοίγει τις πόρτες για μία καλύτερη και σίγουρη επαγγελματική πορεία.

Όλοι οι απόφοιτοι είναι σε θέση να κατακτήσουν κορυφαίες θέσεις τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

 

  • Facebook - White Circle

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Προετοιμασία για εξετάσεις πιστοποίησης

Το κλειδί της επιτυχίας για ένα ισχυρό κρατικό δίπλωμα είναι οι εξετάσεις πιστοποίησης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.

Η «Εκπαιδευτική Ένωση» δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές της  να παρακολουθήσουν δωρεάν το πρόγραμμα προετοιμασίας των εξετάσεων για να είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουν στις εξετάσεις.

Υποτροφίες

Ο Όμιλός μας παρέχει στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους  υποτροφίες με βάση κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τις σπουδές που επιθυμούν.

Η χρηματοδότηση αφορά το πρώτο ή και το δεύτερο έτος σπουδών των ειδικοτήτων ΙΕΚ, ενώ οι πόροι προέρχονται από ίδια κεφάλαια  του Ινστιτούτου Τέχνης & Πολιτισμού P. Botsiou Institute, του «Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Ήχου Μουσικής & Λόγου», του «Κέντρου Έρευνας Ανθρώπινων Συμπεριφορών» και του «Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας”».

Πρακτική Άσκηση σε Πραγματικές Συνθήκες Εργασίας

Η «Εκπαιδευτική Ένωση» προσφέρει πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και ρεαλιστικά μοντέλα. Η εξάσκηση των σπουδαστών γίνεται πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με έμπειρους επόπτες. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αναφέρεται στο βιογραφικό σημείωμα του αποφοίτου και σηματοδοτεί την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Please reload

Σεμινάρια

Η «Εκπαιδευτική Ένωση», πέρα από την άριστη διεξαγωγή των μαθημάτων, εξασφαλίζει στους σπουδαστές της μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από επαγγελματίες κάθε κλάδου, που τους βοηθούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν σε άμεσο πρακτικό επίπεδο την επιστήμη που επέλεξαν να σπουδάσουν. Στην αρχή κάθε μήνα ανακοινώνεται το πρόγραμμα των σεμιναρίων ειδίκευσης ανά τομέα σπουδών.  

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Τα  μαθήματα  δεν περιορίζονται στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά «μεταφέρονται» σε επαγγελματικούς χώρους. Προγραμματίζουμε συχνές εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό την επαφή των σπουδαστών με πραγματικές συνθήκες εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η γνωριμία με το μελλοντικό περιβάλλον εργασίας και αφετέρου η συλλογή εμπειριών αλλά και γνώσεων από τους επαγγελματίες του χώρου.

Συνέδρια και Ημερίδες

Στην Ένωση παρέχουμε στους σπουδαστές μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες, αλλά και η σχολή. 

Please reload

ΤΟΜΕΑΣ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

bottom of page